19 maja, 2025

Działo się – tworzyliście!

W grudniowych podsumowaniach czas na Waszą twórczość i zaangażowanie. Jesteście przede wszystkim mistrzami ciekawych plakatów – Nina z klasy 1A wykonała plakat z okazji finału obchodów roku Jana Karskiego:

Oprócz tego zaangażowaliście się plastycznie w Dzień Przedsiębiorczości, podczas którego wykonaliście plakaty reklamujące jedną z ważnych cech związanych z przedsiebiorczością:

Własną kreatywnością mogliście się wykazać także podczas tegorocznego EcoDay – stworzyliście stroje z materiałów recyklingowych, a potem w bardzo wymyślny sposób wykonaliście striptiz – było mnóstwo śmiechu!

Ostatni akcent – kulinarny. Klasy gimnazjalne wzięły udział w warsztatach żywieniowych “Co jeść, żeby się rozłożyć”. W trakcie warsztatów został ogłoszony konkurs na sałatkę z kaszą. Komisja konkursowa wybrała dwie zwycięskie sałatki. Oto one:

Ciekawi przepisów? Nasze kulinarne czarodziejki: Kinga Dziobiak, Patrycja Plaskota, Nina Kania, Martyna Cichocka, Oliwia Wojcieska, Natalia Smith prezentują przepis na jedną z nich:
Składniki
Saszetka kaszy gryczanej niepalonej
Czarne oliwki ( jak kto lubi pokrojone)
Suszone pomidory
Natka pietruszki
Oliwa
Kwas z cytryny
Ząbki czosnku

Składniki w ilościach dowolnych

1.Zagotować kaszę
2.Dodać składniki
3.Dokładnie wymieszać.
Drugi zwycięski skład kulinarnych czarodziejek i jednego czarodzieja:)) – Zuzanna Maciaszek, Maciej Karaśkiewicz, Tomsohn Julia – prezentują swój przepis:
Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Ze względu na sporą ilość wartościowego białka polecana jest osobom starającym się o przyrost tkanki mięśniowej
Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Składniki:
– pół szk. kaszy jaglanej,
– puszka kukurydzy,
– 3 ogórki  kiszone,
– cebula,
– pęczek szczypiorku,
– ząbek czosnku,
– tuńczyk w puszce,
– 4 jajka na twardo,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę
jaglaną przepłukujemy na zmianę raz zimną, raz wrzącą wodą, aby pozbyć
się goryczki. Gotujemy 15 min. Na sitku odsączamy tuńczyka oraz
kukurydzę. Siekamy drobno cebulę oraz szczypior. Przeciskamy przez
praskę czosnek. Ogórki oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
(tuńczyk, kukurydza, przestudzona kasza, cebula, szczypior, czosnek,
jajka) mieszamy dokładnie w jednym naczyniu. Dodajemy ok. 1 – 2 łyżek
majonezu.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pyszne to zakończenie roku:))