W grudniowych podsumowaniach czas na Waszą twórczość i zaangażowanie. Jesteście przede wszystkim mistrzami ciekawych plakatów – Nina z klasy 1A wykonała plakat z okazji finału obchodów roku Jana Karskiego:
Oprócz tego zaangażowaliście się plastycznie w Dzień Przedsiębiorczości, podczas którego wykonaliście plakaty reklamujące jedną z ważnych cech związanych z przedsiebiorczością:
Własną kreatywnością mogliście się wykazać także podczas tegorocznego EcoDay – stworzyliście stroje z materiałów recyklingowych, a potem w bardzo wymyślny sposób wykonaliście striptiz – było mnóstwo śmiechu!
Ostatni akcent – kulinarny. Klasy gimnazjalne wzięły udział w warsztatach żywieniowych “Co jeść, żeby się rozłożyć”. W trakcie warsztatów został ogłoszony konkurs na sałatkę z kaszą. Komisja konkursowa wybrała dwie zwycięskie sałatki. Oto one:
Saszetka kaszy gryczanej niepalonej
Czarne oliwki ( jak kto lubi pokrojone)
Suszone pomidory
Natka pietruszki
Oliwa
Kwas z cytryny
Ząbki czosnku
2.Dodać składniki
3.Dokładnie wymieszać.
jaglaną przepłukujemy na zmianę raz zimną, raz wrzącą wodą, aby pozbyć
się goryczki. Gotujemy 15 min. Na sitku odsączamy tuńczyka oraz
kukurydzę. Siekamy drobno cebulę oraz szczypior. Przeciskamy przez
praskę czosnek. Ogórki oraz jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
(tuńczyk, kukurydza, przestudzona kasza, cebula, szczypior, czosnek,
jajka) mieszamy dokładnie w jednym naczyniu. Dodajemy ok. 1 – 2 łyżek
majonezu.
You must log in to post a comment.